Mer om träningen

Vad är feministiskt självförsvar?

Feministiskt självförsvar är en blandning av praktik och teori. Feministiskt självförsvar utgår från en grundförståelse om att vilket kön en har och uppfattas ha påverkar hur stor risken är för att en ska utsättas för våld och hur det våldet ser ut. Hur vi försvarar oss på bästa sätt kommer alltså påverkas av vårt (uppfattade) kön. De fysiska tekniker vi använder oss av är en blandning av olika stilar. Vi kommer att lära ut olika slag och sparkar, hur en kan försvara sig mot dessa slag och sparkar och hur en tar sig loss ur olika grepp.

Vilka är välkomna?

Alla utom cismän*, dvs alla kvinnor, tjejer och transpersoner. Vi har ingen övre eller nedre åldergräns. Träningen är i nuläget inte anpassad för personer med skador eller funktionshinder men om det blir aktuellt ska vi göra så gott vi kan för att ändra på den saken. Om du har barn kan du ta med dem men vi kan tyvärr inte hjälpa till med att ta hand om dem. Du väljer själv om du vill komma enstaka gånger eller mer regelbundet. Nya deltagare (både nybörjare och de med mer förkunskaper) är välkomna när som helst under terminen.

* Person som definierar sig som man, uppfattas som man och som blivit tilldelat sig manligt kön från födseln.

Varför får inte cismän vara med på träningen?

Det finns flera anledningar. För det första är det viktigt att deltagarna känner sig säkra och vågar ta plats på träningen. Män tenderar att ta upp plats på kvinnors bekostnad och deltagare som blivit utsatta för våld ska inte behöva oroa sig för att möta förövarna på träningen. Vi vet att många män inte utsätter andra för våld och vi vet att det inte bara är män som utövar våld men det är det vanligaste scenariot och vi prioriterar att deltagarna ska känna sig trygga. För män som vill träna kampsport eller självförsvar finns det många andra ställen att vända sig till.

För det andra utsätts kvinnor och transpersoner för våld just för att de är kvinnor och transpersoner. Detta våld är en del av ett strukturellt förtryck och vi tycker att det är viktigt att man ser det för vad det är. Att lära kvinnor och transpersoner att slå tillbaka är ett av många sätt att arbeta emot det förtrycket.

Behöver jag någon särskild utrustning för att delta?

Nej, men vi rekommenderar starkt att du skaffar ett tandskydd. Det kostar inte särskilt mycket och det finns alltid en risk att en skadar sig om ett slag träffar fel. Om du har andra skydd (till exempel benskydd, armskydd eller susp) kan du gärna ta med dem. Samma sak gäller om du har ett par boxningshanskar. Du väljer själv vilka kläder du vill träna i. Tänk bara på att det finns en risk för att de kan bli smutsiga eller gå sönder under träningen.

Vem är det som håller i träningen?

Vi som håller i träningen är med i en feministisk kvinno- och transseparatistisk grupp, Systerskapet Lund. För tydlighetens skull vill vi påpeka att vi inte är utbildade instruktörer men de av oss som håller i träningen har flera års erfarenhet av självförsvarsträning. Deltagare som själva har tränat kampsport eller självförsvar är också välkomna att delta som instruktörer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: